ENTERart – πειραματικό εργαστήριο σύγχρονης τέχνης

eng

.

ENTERart 1.β / ΑrtCult: «Ιστορίες» τέχνης

ENTERart 2.β / «Σχετικά με τον έρωτα»


ENTERart

«Μα είναι αυτό τέχνη;» Αμηχανία, αντίρρηση, αποστασιοποίηση είναι οι συνηθισμένες στάσεις του θεατή απέναντι στη σύγχρονη τέχνη. Όσο περισσότερο οι καλλιτέχνες επιχειρούν να «ενσωματώσουν» την τέχνη τους στη ζωή, τόσο περισσότερο αντιδρούν οι αποδέκτες της, γιατί αυτό που τους προτείνεται δεν το κατανοούν και δεν ξέρουν πώς να το κρίνουν ή να το απολαύσουν. Μπορούμε να «οικειοποιηθούμε» τη σύγχρονη τέχνη; Και για ποιο λόγο να καταβάλουμε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση;

από το εξώφυλλο του βιβλίου του Guy Debord, «Κοινωνία του Θεάματος».

Το εργαστήριο του ENTERart επιχειρεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα με τη διαμεσολάβηση της ανθρωπολογίας και με έναυσμα την προσωπική εμπειρία των συμμετεχόντων. Στόχος του δεν είναι να εκπαιδεύσει πρόθυμους θεατές των εικαστικών τεχνών ή να ενημερώσει, απλά, για την ιστορία και τις εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη και την ανθρωπολογία. Επίσης, δεν προτίθεται να συμβάλει στην απομνημόνευση επίκαιρων πολιτικών θεωρήσεων που τείνουν να επικρατούν στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Αντίθετα, επιχειρεί να προκαλέσει ή να αναζωπυρώσει κριτικές αντιπαραθέσεις με αυτές και πολλές άλλες στερεότυπες αντιλήψεις και πρακτικές εντός αλλά και πέραν του «κόσμου της τέχνης».

Το ENTERart απευθύνεται σε εκείνους που ενδιαφέρονται πραγματικά να πειραματιστούν με τις δυνατότητες παρέμβασης στην καθημερινότητά τους, που τους δίνουν «εργαλεία» εμπνευσμένα από τη σύγχρονη τέχνη -εν γένει και όχι μόνο τα εικαστικά- και συνολικότερα τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες∙ «εργαλεία» τα οποία θα φτιάξουν οι ίδιοι, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, στα πλαίσια του συγκεκριμένου εργαστηρίου, ανεξάρτητα από τις γνώσεις που ενδέχεται να διαθέτουν ήδη στους τομείς αυτούς. Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν εισηγήσεις εκ μέρους της συντονίστριας και προσκεκλημένων ομιλητών, αλλά απαιτούν, πρωτ’απ’όλα, την ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερομένων που καλούνται να επεξεργαστούν projects (ομαδικά ή ατομικά), να αναζητήσουν τεκμήρια για να βασίσουν τις προτάσεις τους και να συζητήσουν διεξοδικά τις απόψεις τους. Τα projects ολοκληρώνονται σε συνεργασία με την συντονίστρια και παρουσιάζονται στο TWIXTLab στο τέλος του κάθε κύκλου (τον Φεβρουάριο και τον Μάιο).

Το συγκεκριμένο εργαστήριο αποτελεί βασική δραστηριότητα του TWIXTLab, καθώς σε αυτό δοκιμάζονται διαρκώς νέες πρακτικές και θεωρήσεις. Παράλληλα, το ENTERart φιλοδοξεί να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης των υπολοίπων εργαστηρίων και δράσεων του συνολικού project.

Προσκαλούμε, λοιπόν, καλλιτέχνες και κοινωνικούς επιστήμονες αλλά και όσους ασχολούνται με εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, σπουδαστές, εργαζομένους ή ανέργους, άτομα διαφόρων ηλικιών, όσους αναζητούν ευχάριστες διεξόδους στην καθημερινότητά τους ή λύσεις σε προβλήματα, εκείνους που συμμετέχουν σε άλλες δράσεις μας ή μας γνωρίζουν για πρώτη φορά, να συναντηθούμε και να θέσουμε από κοινού την «ατζέντα» του εργαστηρίου, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό που προτείνεται από την συντονίστρια.


1 Response to ENTERart – πειραματικό εργαστήριο σύγχρονης τέχνης

  1. Pingback: Πρώτη εβδομάδα στο TWIXTlab |

Leave a comment