Καλλιτεχνικός ακτιβισμός και αναπαραστάσεις του πολέμου

images

Σεμινάριο

Σχετικά με τον έρωτα *

Τρίτη

05/04/16 _18:30-20:30
με την Ελπίδα Ρίκου

 

 Στο πλαίσιο του σεμιναρίου:
ENTERart.2.

drop in: €6

Σε αυτή τη συνάντηση: Χορογραφίες του έρωτα με τη Μέντη Μέγα

Ποιά είναι η ‘χορογραφία του έρωτα’ σήμερα και ποιός ο χορογράφος της; Πώς διαμορφώνεται η ενσωματωμένη εμπειρία του έρωτα από τα πλαίσια και τους χώρους στους οποίους γνωριζόμαστε, βρισκόμαστε, κάνουμε έρωτα; Ο χορός, η τέχνη που έχει συνδεθεί με ποικίλους τρόπους (όχι μόνο θεματικά) με τη νεότητα, με το ενεργητικό και υγιές σώμα, με τον αισθησιασμό και την σωματική απόλαυση, μάλλον θα μπορούσε να είναι ένα πλούσιο πεδίο έρευνας για τη μελέτη του έρωτα σαν σύνθετο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο.

Στη συνάντηση αυτή θα εφαρμόσουμε μια χορογραφική ματιά στην καθημερινότητα του έρωτα και ταυτόχρονα θα εξετάσουμε μέσα από την ενσωματωμένη μας γνώση, ως ερωτευμένοι δηλαδή, κάποια παραδείγματα από την ιστορία του σκηνικού χορού. Αν ανάψουν πολύ τα πνεύματα, ενδεχομένως να αμφισβητήσουμε τη ίδια τη βάση της συζήτησης, την επιβεβλημένη σύνδεση του χορού με το ερωτικό σώμα.

Δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου


meddie

Σεμινάριο
Ασκήσεις Performance

Τετάρτη
06/04/16 _18:00-20:00
με τη Μέντη Μέγα

Δείτε  το πρόγραμμα του σεμιναρίου


Twixt-theater-134_s copy 2

Σεμινάριο

Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή 

Πέμπτη
07/04/16 _19:00-22:00
με την Δέσποινα Σαραφείδου
drop in € 10
Δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου


billy

Σεμινάριο
Γενεαλογίες του καλλιτεχνικού ακτιβισμού

Παρασκευή
08/04/16 _17:00-20:00
με τον Κωστή Σταφυλάκη

drop in € 10

Δείτε  το πρόγραμμα του σεμιναρίου
fb event

Με ποιους όρους μπορούμε να μιλήσουμε για τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό; Πώς μπορούμε να τον προσεγγίσουμε από ιστορική σκοπιά; Ποιες καλλιτεχνικές πρακτικές διεκδικούν σήμερα αυτόν τον όρο και ποια η σχέση τους με το «πολιτικό»; Τα ερωτήματα αυτά θα αποτελέσουν άξονες μελέτης ενός φαινομένου που δεν ανάγεται ούτε σε μια εκδοχή της «κοινωνικά δεσμευμένης τέχνης» ούτε σε μια παραλλαγή της κινηματικής διεκδίκησης. Τα tactical media, τα δίκτυα ακτιβισμού στην εποχή των νέων μέσων, η τέχνη της υπερταύτισης και της υπονομευτικής κατάφασης, οι νεοκαταστασιακές μορφές αντίστασης θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός εργαστηρίου μελέτης παραδειγμάτων και κειμένων. Το εργαστήριο θα μελετήσει τον κόμβο ανάμεσα στην τέχνη, τα κοινωνικά κινήματα, τα μονοπάτια της πολιτικής θεωρίας.


 

διαλλααποθεωσητουπολέμου

Παρουσίαση

Ανθρωπισμός και πασιφισμός κατά τον 19ο αιώνα: λέξεις και εικόνες του πολέμου


Παρασκευή
08/04/16_20:00
με την Άντα Διάλλα

SEMINart: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Είσοδος: € 2

fb event

Με αφορμή ένα ξεχασμένο σήμερα Ρώσο ζωγράφο του 19ου αιώνα, διάσημο ωστόσο κατά τα χρόνια της καλλιτεχνικής του ακμής και  στις  δυο πλευρές του Ατλαντικού, τον Βασίλι Βερεσάγκιν, επιχειρώ να κατανοήσω τους τρόπους με τους οποίους οι εικαστικές αναπαραστάσεις του Πολέμου – συχνά σε αρμονία και αντιστοιχία με  λεκτικές αναπαραστάσεις του- δημιουργούσαν  κοινότητες συμπάθειας  προς την «πάσχουσα Ανθρωπότητα», άτομα δηλαδή πρόθυμα να προσφέρουν την ανθρωπιστική τους βοήθεια αναλόγως την περίσταση. Παράλληλα οι εικόνες αυτές μέσα από την έκθεσή τους πυροδοτούσαν δημόσιες αντιπαραθέσεις για την ουσία του Πολέμου στις σύγχρονες κοινωνίες, διαμορφώνοντας έτσι ιδέες και πρακτικές του  πασιφιστικού κινήματος που διαμορφωνόταν στον ευρωπαϊκό χώρο κατά τον  ώριμο 19ο αιώνα.

Εικόνα: Β.Β. Βερεσάγκιν, 1871. Αποθέωση του Πολέμου: Αφιερώνεται σε όλους τους μεγάλους κατακτητές, χθεσινούς, σημερινούς  και αυριανούς.


1st Cover 1986 - Full Size

Συζήτηση

Media και αυτοέκφραση: το παράδειγμα της ελεύθερης ραδιοφωνίας

Σάββατο

09/04/16 _17:00
από το Νίκο Σούζα

είσοδος €2

fb event


ασυλο2

Προβολή

Ντοκιμαντέρ: «Εδώ δεν υπάρχει άσυλο»

Κυριακή

10/04/16 _19:00
ντοκιμαντέρ των Μ. Καφαντάρη, Θ. Γιαννόπουλου
προβολή από το Νίκο Σούζα

είσοδος ελεύθερη/ελεύθερη συνεισφορά

fb event

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment