Media Walks (Ν. Μπουμπάρης) και κατασκευή μιας πίστας (Θ. Ραυτοπούλου)

durham
Σεμινάριο

ΑrtCult: «Ιστορίες» τέχνης *

Τρίτη

10/05/16 _18:30-20:30
με την Ελπίδα Ρίκου

 Στο πλαίσιο του σεμιναρίου:
ENTERart.1.

drop in: € 6

Σε αυτή τη συνάντηση:
Ντέλια Τζωρτζάκη: Το βουβό – το ομιλούν αντικείμενο

Πολλές φορές πετάμε τα παιχνίδια των παιδιών μας, και σπάνια μας ενδιαφέρει κάτι παραπάνω κάτι παραπάνω από τη μορφή τους. Η επωνυμία της εταιρείας κατασκευής αποτυπωμένη με μικροσκοπικά γράμματα στην πλάτη ή την πατούσα μιας κούκλας, η χώρα προέλευσης, ένα υλικό που δεν χρησιμοποιείται πια: τα αντικείμενα, όσο ταπεινά κι αν είναι, προσφέρουν πληθώρα πληροφορίας για την εποχή που τα κατασκευάζει αλλά και για εκείνους που τα προτιμούν. Με εργαλείο τη μεθοδολογία ανάλυσης αντικειμένου (object analysis) βάζουμε κάτω από το μικροσκόπιο απλά, καθημερινά αντικείμενα διακόσμησης και χρήσης και παρατηρούμε τον τρόπο που εκμαιεύουμε και ταξινομούμε την πληροφορία που μας δίνουν. Στις σπουδές υλικού πολιτισμού, η ανάλυση αντικειμένου αποτελεί οδηγό για την επιμέλεια (curating), για το πώς δηλαδή θα στήσουμε και θα παρουσιάσουμε οπτικά το υλικό μας. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησής μας, επιστρέφουμε νοερά στο δικό μας χώρο και παρατηρούμε τη σχέση μας με τα αντικείμενα. Μας έχουν ξεμείνει κάποια που δεν πετάμε; Συλλέγουμε συνειδητά άλλα; Πού τα τοποθετούμε στο σπίτι μας; Τι θα γράφαμε για αυτά αν έπρεπε να φτιάξουμε μια καρτέλα αρχειοθέτησης;

Δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου


meddie

Σεμινάριο

Ασκήσεις Performance

Τετάρτη
11/05/16 _18:00-20:00
με τη Μέντη Μέγα

Δείτε  το πρόγραμμα του σεμιναρίου


Capture
Σεμινάριο

Τα tactical media, από τη δεκαετία του ’90 στο σήμερα: στρατηγικές και υποκείμενα πέραν της τακτικής. Από τους ubermorgen στο Apfelfront.*

Παρασκευή
13/05/16 _17:00-20:00

με τον Κωστή Σταφυλάκη

* Στο πλαίσιο του σεμιναρίου: Γενεαλογίες του Καλλιτεχνικού Ακτιβισμού

drop in € 10

fb event


bubarisΠαρουσίαση

Media Walks: τεχνολογίες, αφηγήσεις και εμπειρίες χωροποίησης

Παρασκευή
13/05/16_20:00
με τον Νίκο Μπουμπάρη

SEMINart: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Είσοδος: € 2

facebook event

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης θα ανιχνεύσουμε πως οι επιτελεστικές λειτουργίες του περπατήματος και των ψηφιακών μέσων παράγουν συνεργατικά πολιτισμικές τεχνικές, πρακτικές και πολυτροπικότητες (multimodalities), με αναφορές κυρίως στο έργο των Bernhard Siegert, Raymond Williams και Gunther Kress, αντίστοιχα. Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης θα συζητήσουμε αναλυτικότερα τα παραπάνω με αναφορές σε συγκεκριμένα έργα media walks, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα χωρικής αφήγησης και σε διεργασίες εντοπισμού-εκτοπισμού στην εμπειρία του χρήστη.

thalia raftopoulou dancefloor I

Θάλεια Ραυτοπούλου, «Η Πίστα Χορού», 2015, εφήμερη εγκατάσταση, φωτογραφία της Έλενας Σαραντοπούλου

Εργαστήριο

Η κατασκευή της πίστας – The construction of the dance floor

Σάββατο και Κυριακή / Saturday and Sunday

14 & 15/05/16 _11:00-18:00
με τη Θάλεια Ραυτοπούλου

είσοδος: Ελεύθερη

facebook event

Πρόγραμμα:
Σάββατο, 14/05/2016 11:00 – 14:00, 15:00 – 18:00
Κυριακή, 15/05/2016 11:00 – 14:00, 15:00 – 18:00

Στο διήμερο αυτό εργαστήριο θα επιχειρήσουμε να κατασκευάσουμε συλλογικά μία πίστα χορού εξετάζοντας προσεγγίσεις που σχετίζονται με την τέχνη και τη διασκέδαση στο δημόσιο χώρο.

Το εργαστήριο έχει ως αφορμή την εφήμερη εγκατάσταση της Θάλειας Ραυτοπούλου που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του παλιού αναψυκτηρίου Green Park το 2015 στην Αθήνα, η οποία ήταν μία πίστα χορού. Ο αρχικός της στόχος ήταν να εξετάσει την έννοια των ορίων και των συνόρων του χώρου μέσα από το θέμα της τέχνης και της διασκέδασης, πραγματοποιώντας την ελάχιστη διαδικασία για να οριστεί ο χώρος ως πίστα αλλά και για να ορίσει έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς (performativity) γύρω και μέσα από αυτήν. Το έργο αποτελούνταν από έναν κυκλικό χώρο στο εξωτερικό μέρος του πάρκου οριοθετημένο με ξύλινα πασαλάκια και σχοινί.

Tο εργαστήριο αυτό επιθυμεί να αναζητήσει από κοινού τρόπους επαναδιαπραγμάτευσης της ιδέας της πίστας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Πώς θα επιλέξουμε να την εξετάσουμε; Ως μεταφορά του χώρου που ορίζουμε όταν ζούμε την καθημερινή μας ζωή μέσα σε συγκεκριμένους θεσμούς και νόρμες, ως ένα μεταφορικό, ιδανικό χώρο διασκέδασης, ή ως τον πραγματικό χώρο που ορίζει το σώμα μας όταν χορεύει; Ζητούμενο του εργαστηρίου θα είναι η πίστα να δημιουργηθεί και να κατασκευαστεί κυριολεκτικά, μέσα από κοινή προσπάθεια, λαμβάνοντας υπ όψην την ιδιαίτερη δυναμική της ομάδας συμμετεχόντων.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλες και όλους.

——

Program
Saturday, 14/05/2016 11:00 – 14:00, 15:00 – 18:00
Sunday, 15/05/2016 11:00 – 14:00, 15:00 – 18:00

In this two-day workshop we will attempt to collectively construct a dance floor while examining discussions around art and entertainment in public space.

The temporary site specific installation “The Dance Floor” from 2015 that was installed during the opening of Green Park squat in Athens, was what triggered Thalia Raftopoulou to conduct this workshop. For that installation she aimed at examining the notion of borders and limits of space through the subject of art and entertainment, by realizing the minimum process to define a space as space for dancing but also to prescribe a specific performativity in and around it. The work was comprised of a circular space on the open part of Green Park fenced by wooden sticks and rope. (Facebook event cover photo credits, Thalia Raftopoulou, The Dance Floor, 2015, temporary site specific installation, photograph by Elena Sarantopoulou)

Through this workshop she wishes to seek through team work ways to redefine the notion of the dance floor in a broader contextual frame. How will we chose to examine the dance floor? As a metaphor of the space we define while we live our everyday lives in specific norms and institutions, as a metaphorical ideal space for entertainment, or as the actual space our body defines while it dances? One of the goals of this workshop is to actually construct a dance floor collectively, taking under consideration the specific dynamic of the team.

The workshop is addressed to everybody that is interested in the subject.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s