Αυτή την εβδομάδα στο TWIXTlab

Διαγωνιστικοί χοροί του hiphop και του δρόμου: Διεθνικές χορευτικές υποκειμενικότητες και φύλο στην Ελλάδα

Παρασκευή
12/02/16_20:00-22:00

Παρουσίαση: Ν. Κουτσούγερα

Είσοδος: 2 €

kutsugera

Το hip-hop είναι μια πολιτισμικά κινητή και παγκοσμιοτοπική κουλτούρα που οικειοποιείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Οι hip-hop και street διαγωνιστικοί/αυτοσχεδιαστικοί χοροί που αποτελούν ένα από τα τέσσερα βασικά στοιχεία της κουλτούρας αυτής (Mcing, djing, graffiti, breaking) αποτελούν ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας νεανικής κουλτούρας. Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα η συμμετοχή και παρουσία νεαρών street χορευτών στο δημόσιο χώρο, σε παγκόσμιους και εγχώριους διαγωνισμούς και φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα έντονη. Μέσα από την προβολή δυο εθνογραφικών ντοκιμαντέρ για τις χορευτικές κοινότητες του breakdance στην Αθήνα (Born to Break, 2011) και για την θέση των γυναικών στην ελληνική hip-hop χορευτική σκηνή (The Girls are Here, 2015) θα σκιαγραφηθούν τα τοπία της hip-hop χορευτικής κουλτούρας στην Ελλάδα μέσα από τις διαδρομές και τους αναστοχασμούς των b-girls και των b-boys. Πιο συγκεκριμένα θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν: τα νοήματα και η ιστορία του κάθε χορού όπως το breaking, το popping και άλλων αμφιλεγόμενων και υβριδικών ειδών που ανήκουν στην street κουλτούρα (freestyle hip-hop, house dance, waacking) και οι επιδράσεις που έχουν στα έμφυλα σώματα των χορευτών/τριών. Τι ακριβώς σημαίνει να είσαι μέρος της hip- hop χορευτικής κουλτούρας στην Ελλάδα και να νιώθεις ότι ανήκεις σε μια παγκόσμια κοινότητα hip-hop. Ποιες είναι οι αξίες και ο καθημερινός τρόπος ζωής των χορευτών/τριών του δρόμου και τι σημαίνει γι αυτούς/αυτές το να ζουν μέσα στο πνεύμα της μάχης, του hip-hop και του δρόμου. Πως συνδέονται η μετανάστευση και το φύλο με τους συγκεκριμένους χορευτικούς πολιτισμούς και κατά πόσο στα πλαίσια τους ανατρέπονται συγκεκριμένα ρατσιστικά, πατριαρχικά και σεξιστικά στερεότυπα. Και τέλος ποιες είναι οι συναισθηματικές εγγύτητες αλλά και οι ανταγωνισμοί που δημιουργούνται μέσα από την συμμετοχή στις διαγωνιστικές ομάδες.

fb event

 


Twixt-theater-134_s copy 2

Σεμινάριο

Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή 

Δευτέρα
08/02/16 _19:00-22:00
με την Δέσποινα Σαραφείρου

drop in 10 €

Ο κύκλος 12 τρίωρων συναντήσεων προσέγγισης της θεατρικής τέχνης απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του ηθοποιού. Η προσέγγιση στηρίζεται σε ασκήσεις σώματος και φωνής που περιλαμβάνουν τεχνικές contact improvisation, αυτοσχεδιασμού, σωματικού θεάτρου και απεύθυνσης λόγου, με τη χρήση θεατρικών και όχι μόνο κειμένων.


 

debord
Σεμινάριο

ΑrtKit: Επίκαιρες «χρήσεις» της τέχνης *

Τρίτη

09/02/16 _18:00-21:00
με την Ελπίδα Ρίκου

 Στο πλαίσιο του σεμιναρίου:
ENTERart.1.

drop in 10 €

Ξεκινάμε από την «επικαιρότητα» των σύγχρονων εικαστικών τεχνών και ανατρέχουμε ως και το 1960. Συζητάμε τι μπορεί να θεωρείται σήμερα «τέχνη» και γιατί, θίγουμε ζητήματα πολιτικής, θεσμών, ακτιβισμού κλπ., με έναυσμα αναφορές στην performance και την body art, τις εγκαταστάσεις, τη δημόσια τέχνη, κά.


 

soundwalks
Σεμινάριο

Ενότητα IV, Περπατώντας σε μια επαυξημένη πόλη *

Τετάρτη
10/02/16 _19:30-22:30
με τους Σ. Γρηγοριάδου, Ν. Παπαχρήστου, Γ. Σαμαντά

 Στο πλαίσιο του σεμιναρίου:
A Walker’s Guide to SoundArtdrop in 10 €

Αυτή τη φορά θα κάνουμε μια εισαγωγή στο noTours.

Τα τελευταία χρόνια καλλιτεχνικές πρακτικές και λόγοι περί τέχνης με αντικείμενο το δημόσιο χώρο, το περπάτημα και τον ήχο πυκνώνουν. Πρόκειται για πεδία ενδιαφέροντος που, ήδη από τη δεκαετία του 60 (και ανά περιπτώσεις, πολύ νωρίτερα), διαρκώς εμπλουτίζονται, μεταλλάσσονται και επικαιροποιούνται. Το εργαστήριο εστιάζει στο περπάτημα, τον ήχο και τους συνδυασμούς τους από καλλιτεχνική και ανθρωπολογική άποψη ενώ παράλληλα εξετάζει κοινωνικές, πολιτικές και άλλες προεκτάσεις τους στις μέρες μας και στο παρελθόν.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s